Klikom na "Prihvati sve kolačiće" pristajete na skladištenje kolačića na vašem uređaju radi poboljšanja navigacije na sajtu, analiziranja korišćenja sajta i podrške našim marketinškim naporima. Pogledajte našu Politiku privatnosti za više informacija.
Rent-A-Car

Vodič za rent a car u Srbiji: Zakoni, prava i obaveze

June 27, 2024
Vodič za rent a car u Srbiji: Zakoni, prava i obaveze

Znamo da rentiranje automobila po prvi put može biti poprilično stresno, posebno ako se ne razumete oko pravnih stvari i zakona. U ovom vodiču ćemo vam pomoći da razumete zakonske okvire, vaša prava i obaveze, osiguranje i kako da izbegnete neprijatna iznenađenja kada rentirate auto. 

Zakonski okvir za Rent-a-Car usluge u Srbiji

Pre nego što pređemo na detalje, važno je znati koji zakoni regulišu rentiranje automobila u Srbiji. 

Zakon o obligacionim odnosima i Zakon o saobraćaju su dva ključna zakona koja određuju kako sve to funkcioniše:

  • Minimalna starost: Da biste iznajmili auto, većina agencija zahteva da imate najmanje 21 godinu. Ako ste mlađi od 25, možda ćete morati da platite dodatnu naknadu.
  • Vozačka dozvola: Potrebna vam je važeća vozačka dozvola. Neke agencije zahtevaju da imate najmanje godinu dana iskustva u vožnji.
  • Osiguranje: Svako vozilo mora biti osigurano, ali svaka agencija nudi različite vrste osiguranja. To može uključivati osnovno osiguranje, osiguranje od krađe i osiguranje od štete.

Napomena: Svaka agencija može imati svoje dodatne uslove i pravila, pa se treba dobro informisati pre potpisivanja ugovora.

Prava i obaveze klijenata pri rentiranju automobila

Kada iznajmljujete auto, važno je da poznajete svoja prava i obaveze kako biste izbegli neprijatna iznenađenja. Evo šta treba da imate na umu:

Prava klijenata

  • Tehnička ispravnost: Vozilo koje iznajmljujete mora biti tehnički ispravno.
  • Transparentnost troškova: Sve troškove treba da znate unapred, uključujući eventualne dodatne naknade.
  • Pravo na pomoć: U slučaju kvara, agencija treba da vam pruži pomoć ili zamensko vozilo.

Obaveze klijenata

  • Pažljivo korišćenje vozila: Koristite vozilo u skladu sa ugovorom i uputstvima agencije.
  • Poštovanje saobraćajnih propisa: Pridržavajte se svih važećih saobraćajnih propisa.
  • Vraćanje vozila u dogovorenom stanju: Vozilo vratite u istom stanju u kojem ste ga preuzeli, osim uobičajenog habanja.

Prava i obaveze pružaoca usluge pri rentiranju automobila

Agencije za rentiranje automobila takođe imaju svoja prava i obaveze. Evo šta treba da znate:

Prava pružaoca usluga

  • Naplaćivanje troškova: Agencije imaju pravo da naplate sve troškove predviđene ugovorom, uključujući dodatne naknade za vozače mlađe od 25 godina, naknade za gorivo i kazne za kašnjenje pri vraćanju vozila.
  • Naknada štete: Agencije mogu tražiti naknadu za štetu ako je vozilo oštećeno zbog vaše greške.

Obaveze pružaoca usluga

  • Tehnička ispravnost vozila: Agencija mora obezbediti tehnički ispravno vozilo.
  • Pružanje informacija: Agencija treba da vam pruži sve potrebne informacije o uslovima najma, osiguranju i vašim pravima.
  • Podrška klijentima: U slučaju problema, agencija je obavezna da vam pruži pomoć, uključujući organizaciju zamenskog vozila ili pomoći na putu.

Kako izbeći pravne zamke u Rent-a-Car ugovorima

Pravne “zamke” su često skrivene u sitnim slovima ugovora. Evo nekoliko saveta kako da ih izbegnete:

  • Pažljivo pročitajte ugovor: Uvek pročitajte sve stavke ugovora, posebno one napisane sitnim slovima. Na primer, neki ugovori mogu sadržati skrivene naknade za prekoračenje određenog broja kilometara ili dodatne vozače.
  • Pitajte za objašnjenje: Ako nešto nije jasno, slobodno pitajte agenta za objašnjenje. Na primer, ako vam uslovi osiguranja nisu potpuno jasni, tražite detalje o tome šta tačno pokriva osiguranje i koja su ograničenja.
  • Proverite troškove: Uverite se da razumete sve troškove, uključujući dodatne naknade i depozite. Na primer, depozit za vozilo može biti visok, pa je važno znati kada i kako će vam biti vraćen.
  • Vremenska ograničenja: Proverite tačno vreme preuzimanja i vraćanja vozila. Neka agencija može naplaćivati dodatne naknade za kašnjenje, čak i ako je samo nekoliko minuta.
  • Politika goriva: Razjasnite politiku goriva – da li treba da vratite vozilo sa punim rezervoarom ili se primenjuje drugačiji sistem? Neke agencije naplaćuju visoke cene za gorivo ako vozilo nije vraćeno s punim rezervoarom.
  • Dodaci i dodatne usluge: Proverite da li se dodatni troškovi naplaćuju za dodatne usluge kao što su GPS, dečja sedišta ili dodatni vozači. Ovi troškovi mogu značajno povećati ukupnu cenu najma.
  • Osiguravajuće učešće i izuzeća: Proverite koje štete nisu pokrivene osiguranjem i koliki je iznos učešća u slučaju nesreće. Na primer, osiguranje možda ne pokriva štetu na gumama, staklima ili donjem delu vozila.
  • Prethodna šteta: Pri preuzimanju vozila, pažljivo pregledajte auto za bilo kakvu prethodnu štetu i obavezno prijavite sve zabeležene ogrebotine, udubljenja ili oštećenja agenciji kako biste izbegli sporove pri vraćanju vozila.

Pored toga, uvek je dobra ideja da zadržite kopiju ugovora i svih pratećih dokumenata za slučaj da vam zatrebaju kasnije.

Osiguranje i Rent-a-Car: Pravne smernice za korisnike

Osiguranje je važan deo svakog rent-a-car ugovora i može biti zbunjujuće, posebno ako niste upoznati sa različitim vrstama osiguranja koje agencije nude. 

Vrste osiguranja

  1. Osnovno osiguranje od odgovornosti (TPL - Third Party Liability): Ovo osiguranje pokriva štetu koju prouzrokujete trećim licima, bilo da se radi o materijalnoj šteti ili povredama.
    Na primer, ako prouzrokujete saobraćajnu nesreću, osnovno osiguranje od odgovornosti će pokriti troškove popravke drugog vozila ili medicinske troškove povređenih osoba.
  2. Osiguranje od krađe (TP - Theft Protection): Ovo osiguranje pokriva slučajeve krađe vozila ili delova vozila. Važno je napomenuti da osiguranje od krađe ne pokriva lične stvari koje su ostavljene u vozilu. Na primer, ako vam ukradu automobil, osiguranje od krađe će pokriti vrednost vozila, ali ne i laptop koji je bio unutra.
  3. Osiguranje od štete (CDW - Collision Damage Waiver): Osiguranje od štete pokriva štetu na vozilu, ali obično uz učešće koje sami plaćate. Na primer, ako imate osiguranje sa učešćem od 200 evra, a prouzrokujete štetu od 1000 evra, vi plaćate prvih 200 evra, a osiguranje pokriva preostalih 800 evra.

Pokriće osiguranja

Pre nego što potpišete ugovor, pažljivo proverite šta tačno pokriva osiguranje koje je uključeno. 

Na primer, osiguranje od štete (CDW) može imati visoko učešće, što znači da biste u slučaju štete morali platiti značajan iznos iz svog džepa. 

U takvim slučajevima, korisno je razmisliti o dodatnom osiguranju koje smanjuje ili eliminiše učešće. Ovo dodatno osiguranje može biti skuplje, ali vam može uštedeti novac ako dođe do nezgode.

Iskoristimo primer od ranije i pretpostavimo da rentirate automobil i uzimate osiguranje od štete sa učešćem od 200 evra. Ako tokom rentiranja prouzrokujete štetu na vozilu koja iznosi 1000 evra, vi ćete morati da platite prvih 200 evra, a osiguranje će pokriti preostalih 800 evra. 

Međutim, ako ste uzeli dodatno osiguranje koje eliminiše učešće, osiguranje bi pokrilo celokupnu štetu, a vi ne biste morali da platite ništa iz svog džepa.

Osiguravajući uslovi

Proverite sve uslove osiguranja, uključujući izuzeća i ograničenja. 

Na primer, šteta nastala vožnjom van asfaltiranih puteva često nije pokrivena, što znači da ako se odlučite za off-road vožnju i oštetite vozilo, osiguranje neće pokriti troškove popravke. Takođe, štete nastale pod uticajem alkohola ili droge obično nisu pokrivene, kao ni namerna šteta.

Kako se zakon primenjuje na slučajeve neslaganja

Ako dođe do neslaganja između vas i agencije, zakon pruža nekoliko načina za rešavanje sporova. Evo šta možete da uradite:

Reklamacije

Možete podneti reklamaciju direktno agenciji.

Pretpostavimo da ste vratili vozilo i agencija vam je naplatila štetu za ogrebotinu koja je već bila prisutna pre vašeg najma. U ovom slučaju, odmah podnesite reklamaciju sa priloženim dokazima (npr. fotografije koje ste napravili pri preuzimanju vozila). 

Opišite situaciju i tražite povraćaj naplaćenog iznosa.

Sudski postupci

Ako se spor ne može rešiti mirnim putem ili preko reklamacija, možete pokrenuti sudski postupak. 

Na primer, ako ste vratili vozilo u dogovorenom stanju i ispunili sve uslove ugovora, a agencija zadržava depozit, pokrenite sudski postupak uz pomoć advokata. Ponesite sa sobom sve relevantne dokumente, uključujući ugovor, potvrde o uplati depozita i dokaze o stanju vozila.

Zaštita potrošača

Ako ne možete da rešite problem sa agencijom sami, obratite se organizaciji za zaštitu potrošača kao što je Nacionalna organizacija potrošača Srbije (NOPS). 

Na primer, ako imate problem sa nepravednim naplaćivanjem dodatnih naknada, NOPS može posredovati u komunikaciji sa agencijom, pomoći vam da napišete žalbu ili vas uputiti na dalji pravni postupak.

Kako sprečiti neslaganje

  • Dokumentujte sve: Prilikom preuzimanja i vraćanja vozila, fotografišite vozilo iz svih uglova kako biste imali dokaz o stanju u kojem ste ga preuzeli i vratili.
  • Zadržite sve dokaze: Čuvajte sve ugovore, račune, potvrde o plaćanju i korespondenciju sa agencijom. Ovi dokumenti mogu biti ključni dokazi u slučaju spora.
  • Pratite pravne savete: Ako niste sigurni kako da postupite, konsultujte se sa pravnikom ili organizacijom za zaštitu potrošača. Oni vam mogu pružiti stručne savete i pomoći vam da zaštitite svoja prava.

Zaključak

Prilikom iznajmljivanja automobila, važno je biti dobro informisan o svim pravnim aspektima kako biste izbegli stres i neprijatna iznenađenja. 

Ako prvi put rentirate automobil i želite pouzdanu i bezbrižnu uslugu, preporučujemo da isprobate BizRent. Sa širokim izborom vozila, transparentnim uslovima i izvrsnom korisničkom podrškom, BizRent je vaš idealan partner za rentiranje automobila u Srbiji.

Kontaktirajte BizRent i rezervišite svoje vozilo već danas!