Klikom na "Prihvati sve kolačiće" pristajete na skladištenje kolačića na vašem uređaju radi poboljšanja navigacije na sajtu, analiziranja korišćenja sajta i podrške našim marketinškim naporima. Pogledajte našu Politiku privatnosti za više informacija.
Rent-A-Car

Saveti za pravilno održavanje automobila kada se koristi rent a car

June 27, 2024
Saveti za pravilno održavanje automobila kada se koristi rent a car

Bez obzira na to da li rentirate automobil na par dana, meseci ili preko operativnog lizinga, treba znati kako se pravilno održava iznajmljeni automobil i oko čega treba voditi računa. 

Rent a car agencije, kao što je BizRent, redovno servisiraju sva svoja vozila. Ipak, da bi svako putovanje prošlo bez ikakvih problema, zahteva se od vozača da pažljivo postupa sa vozilom. Takođe, treba naglasiti da se pravilno održavanje vozila podrazumeva po zakonu i ugovoru o najmu, a nepridržavanje i kršenje ugovora se penalizuje. 

To je nešto što ne želite ni vi, a ni rent a car agencija. 

U nastavku sa vama delimo savete za održavanje iznajmljenog automobila, koje će sigurno biti od koristi i ako imate privatno vozilo. Nastavite da čitate i proverite šta od ovih saveta već znate i praktikujete!

Pametna vožnja

Svaki iskusni vozač zna da treba izbegavati nagla kočenja i ubrzavanja. Posebno ako ste tek iznajmili automobil i niste se još “upoznali” sa njim. Kad se preterano brzo vozi, prvo što strada kod automobila su gume, kočnice i drugi potrošni delovi. 

Zbog toga treba izbegavati nagla kočenja i ubrzavanja, i rizična preticanja. 

Ako se približavate raskrsnici ili semaforu, počnite da usporavate ranije nego što je potrebno. Pazite na saobraćajne znake i uslove na putu, kako biste mogli da reagujete na vreme i izbegnete potencijalne udese

Planiranje putovanja

Niko ne voli neprijatna iznenađenja na putu. 

Isplanirajte rutu i proverite vremenske uslove i prognozu vremena pre nego što krenete na put. Vožnja konstantnom brzinom na autoputu je manje stresna i za vozača i za motor nego česta stajanja i kretanja u gradskoj gužvi. 

Koristite navigaciju ili mape na telefonu kako biste izbegli gužve. 

Računajte da nećete uvek imati pristup internetu na svojem putovanju. Neka mesta u Srbiji imaju lošu pokrivenost, u zavisnosti od mreže. Ako nemate neko bolje rešenje od ovog, možete dan ranije instalirati na svom uređaju offline mape koje ne zahtevaju internet vezu da se koriste. 

Ali, kao što smo rekli, treba se pripremiti na vreme. 

U zavisnosti od toga gde putujete, probajte da isplanirate polazak van špica. Po mogućnosti, izaberite manje prometne puteve. Nekad je za duži zaobilazni put potrebno manje vremena za vožnju jer ćete izbeći zastoje i gužve koji mogu potrajati satima.

Provera guma i pritiska u gumama

Izdušena guma je još jedna glavobolja koja se može lako izbeći.

Obavezno proveravajte pritisak u gumama pre svakog dužeg putovanja, posebno ako često vozite neasfaltiranim putevima. Ispravne gume, kako kažu stručnjaci, obezbeđuju bolje prijanjanje na putu, kraći zaustavni put i manju potrošnju goriva. 

Pritisak možete lako proveriti na bilo kojoj benzinskoj stanici.

  1. Parkirajte automobil na ravnoj površini.
  2. Skinite poklopac ventila na gumi i pritisnite manometar na ventil dok ne čujete šuštanje vazduha. 
  3. Proverite pritisak i uporedite ga sa preporučenim pritiskom koji je obično naveden na nalepnici sa unutrašnje strane vozačevih vrata ili u priručniku vozila. Optimalan pritisak zavisi od automobila i tipa gume ali obično se kreće između 2,0 i 2,5 bara (30 do 36 psi).
  4. Ako je pritisak niži od preporučenog ili je guma vidno izdušila, napumpajte je pomoću kompresora.

Pre polaska, pregledajte gume da vidite ima li kakvih oštećenja ili istrošenosti. 

Proverite da li ima posekotina, ispupčenja ili kojim slučajem eksera. Takođe, proverite dubinu šara na gumama – ako su previše istrošene, možda je došlo vreme za zamenu. Ako primetite bilo kakva oštećenja, na vreme obavestite rent a car agenciju kako biste izbegli potencijalne probleme na putu.

Održavanje automobila čistim

Bez obzira da li vozite po gradu ili po selu, sasvim je normalno da se automobil isprlja.

Ali za ispravno održavanje automobila redovno pranje se podrazumeva. Pranjem se uklanjaju sve nečistoće (prašina, pesak, ptičiji izmet, so) koje mogu da oštete boju i karoseriju automobila. Takođe, ne zaboravite da treba da vratite automobil onako kako ste ga dobili - čist. 

Isplativije je povremeno oprati prašinu i prljavštinu nego voziti prljav automobil do zadnjeg dana najma. Rent a car agencije mogu da operu automobil umesto vas, ali su cene po pravilu dosta veće od običnog pranja.

Autoperionice se mogu naći skoro u svakom mestu u Srbiji, mada možete prati automobil i kod svoje kuće. Ako perete kod kuće, ne zaboravite da koristite blagi deterdžent za pranje automobila i sunđer ili krpu. Isperite automobil vodom, nanesite deterdžent, lagano obrišite, a zatim ponovo isperite. 

Ne zaboravite da očistite i točkove.

Možda nećete verovati, ali veliki broj ljudi ima anksioznost od pranja auta na samo-uslužnim perionicama pa će pre platiti nekom drugom za pranje kola nego ih sami oprati. Ako ste se pronašli u ovome, verujte nam, nije toliko komplikovano:

  1. Parkirajte se u boksu samouslužne autoperionice.
  2. Ubacite kovanice ili žeton u aparat da biste aktivirali opremu za pranje.
  3. Uzmite pušku za pranje i prvo isperite automobil vodom pod visokim pritiskom da uklonite grubu prljavštinu.
  4. Prebacite na opciju za šampon i ravnomerno nanesite po vozilu.
  5. Ponovo koristite vodu pod pritiskom da temeljno isperete šampon.
  6. Ako je dostupno, nanesite vosak koristeći odgovarajuću opciju.
  7. Isperite sve za kraj i obrišite automobil suvom krpom. 
  8. I to je to.

Osim održavanja spoljašnosti, treba naravno održavati i unutrašnjost vozila. 

Možete koristiti presvlake za sedišta i patosnice koje se lako peru. Postoje tepih i gumene patosnice, s tim što gumene patosnice ne propuštaju vodu, pa su idealne za zimski period.

Preporučujemo da povremeno obavite čišćenje enterijera i izbegavate pušenje u vozilu. Čistite kontrolnu tablu i unutrašnje površine vlažnim maramicama koje su bezbedne za unutrašnjost vozila. Koristite usisivač za uklanjanje prašine i mrvica sa sedišta, tepiha i patosnica. 

Redovno praznite pepeljaru i uklanjajte otpadke iz vozila.

Provera tečnosti u vozilu

Uvek proveravajte nivo goriva pre nego što krenete na put. 

Pre nego što krenete na put, pogledajte pokazivač nivoa goriva na instrument tabli. Ako je kazaljka blizu praznog, napunite rezervoar na najbližoj benzinskoj stanici. Naravno, ovo uvek važi ali posebno ako planirate duža putovanja ili ako vozite u mestima gde benzinske stanice nisu tako česte.

Proveravajte nivo ulja u motoru. Dopunjavajte tečnost za stakla. Ovo je nešto što mnogi zaboravljaju da urade. 

Kako dopuniti tečnost za stakla?

Otvorite haubu i pronađite rezervoar za tečnost za stakla (obično ima plavi ili beli poklopac). Otvorite poklopac i dolijte tečnost dok ne dostigne gornju oznaku. Koristite tečnost koja je otporna na zamrzavanje u zimskim mesecima.

Provera ispravnosti svetala

Redovno proveravajte ispravnost svih svetala uključujući farove, zadnja svetla, migavce i svetla za maglu. Ispravna svetla su mnogo važna, posebno ako se vozi noću ili u lošim vremenskim uslovima.

Kako proveriti svetla?

Upalite sva svetla i proverite da li rade. Možete zamoliti nekoga da stoji ispred ili iza automobila dok vi palite svetla kako biste proverili njihovu ispravnost. Ako primetite da neka sijalica ne radi, obavestite rent a car agenciju. 

Većina agencija će zameniti neispravnu sijalicu i rešiti slične probleme u najkraćem roku.

Provera dokumentacije i opreme

Uverite se da su sva potrebna dokumenta uvek u vozilu – registracija, osiguranje i vozačka dozvola. 

Pre nego što krenete na put, pregledajte pretinac ili mesto gde se čuvaju dokumenta u vozilu. Uverite se da imate važeću vozačku dozvolu, saobraćajnu dozvolu i polisu osiguranja. Ako nešto nedostaje, obavestite rent a car agenciju.

Pored tih osnovnih stvari, proverite i to da li u vozilu imate prvu pomoć, rezervni točak, dizalicu i trougao. Takođe, razmislite o dodatnoj opremi kao što su kablovi za startovanje i lanci za sneg zimi.

Pravne obaveze i odgovornosti vozača

Pravilno održavanje iznajmljenog vozila nije samo stvar dobre prakse, već i zakonska obaveza

Vozači su odgovorni za bezbednost vozila na putu i pridržavanje saobraćajnih propisa. Takođe, prema ugovoru o iznajmljivanju, dužni ste da brinete o vozilu kao da je vaše. Nepravilno održavanje može rezultirati kaznama i dodatnim troškovima, odnosno penalima. 

Ako ne održavate vozilo pravilno, možete se suočiti sa različitim kaznama:

  • Kazne za tehničke neispravnosti: Policija može kazniti vozača za vožnju tehnički neispravnog vozila. Na primer, vožnja sa neispravnim svetlima ili gumama.
  • Dodatni troškovi: Rent a car agencija može zaračunati dodatne troškove za popravke koje su posledica nepravilnog korišćenja ili zanemarivanja održavanja vozila. Na primer, ako se ustanovi da su gume oštećene zbog nepravilnog pritiska ili da je motor oštećen zbog niskog nivoa ulja, agencija može zahtevati naknadu štete.

Ugovor o iznajmljivanju vozila obično sadrži odredbe koje se odnose na odgovornost za održavanje vozila. Pre nego što iznajmite vozilo, pažljivo pročitajte ugovor kako biste razumeli svoje obaveze i prava.

Zaključak

Održavanje iznajmljenog automobila nije samo odgovornost rent a car agencije. 

Kao vozač, vi igrate glavnu ulogu u tome. Redovno proveravajte gume, tečnosti, svetla i dokumentaciju, i održavajte automobil čistim. Tako ćete osigurati da vaše vozilo ostane u vrhunskom stanju, što će vam pružiti sigurnu i prijatnu vožnju. Ukoliko vam je potrebna pomoć ili niste u stanju sami da se brinete o vozilu, možete se obratiti rent a car agenciji za savet ili pomoć.

Bez obzira da li koristite našu uslugu rent a car, dugoročnog zakupa vozila ili operativnog lizinga, važno je da se brinete o vozilu kao da je vaše. Tako ćete izbeći potencijalne kazne i dodatne troškove, te uživati u svakom putovanju. 

Kontaktirajte nas za više informacija ili da iznajmite vozilo već danas.