Klikom na "Prihvati sve kolačiće" pristajete na skladištenje kolačića na vašem uređaju radi poboljšanja navigacije na sajtu, analiziranja korišćenja sajta i podrške našim marketinškim naporima. Pogledajte našu Politiku privatnosti za više informacija.
Operativni Lizing

Uporedna analiza: Operativni lizing u odnosu na dugoročni zakup i kupovinu vozila

July 16, 2024
Uporedna analiza: Operativni lizing u odnosu na dugoročni zakup i kupovinu vozila

Kada je reč o nabavci vozila, bilo za ličnu upotrebu ili za potrebe preduzeća, postoji nekoliko opcija: operativni lizing, dugoročni zakup, i kupovina vozila.

Iako je tradicionalna kupovina vozila najčešći izbor nabavke kod fizičkih lica, sve više ljudi koristi usluge lizinga ili najma vozila. Ne može se tvrditi koja je opcija najbolja i naisplativija jer svaka nudi nešto drugačije. 

U nastavku ćemo navesti prednosti i mane svake opcije i uporediti ih tako da imate predstavu koja bi najviše odgovarala vašim ličnim potrebama ili potrebama vašeg preduzeća.

Šta je operativni lizing?

Za početak, operativni lizing je finansijski aranžman koji omogućava korisniku da koristi vozilo tokom određenog vremenskog perioda bez sticanja vlasništva nad njim. Plaćaju se mesečna rate i nema dodatnih troškova održavanja vozila.

Ova opcija je popularna među preduzećima koja žele da održavaju niski nivo kapitalnih izdataka i fleksibilnost u upravljanju svojim vozilima. Na kraju ugovorenog perioda lizinga, vozilo se vraća leasing kompaniji, i moguće je pri obnovi ugovora menjati vozila za najnovije modele iz ponude.

Prednosti operativnog lizinga su:

  • Niske početne investicije: Operativni lizing zahteva manji početni depozit u poređenju sa kupovinom vozila, pa je privlačniji za preduzeća i pojedince koji žele da uštede.
  • Bez troškova održavanja: Većina ugovora o operativnom lizingu uključuje pokrivanje troškova održavanja i popravki, što znači manje nepredvidivih troškova za korisnika.
  • Fleksibilnost: Korisnici mogu lako promeniti vozilo ili ažurirati svoj vozni park na kraju ugovornog perioda, što je posebno korisno za preduzeća koja moraju da prate tehnološki napredak.
  • Predvidljivi troškovi: Mesečne rate su fiksne i uključuju sve troškove povezane s vozilom, što olakšava budžetiranje i finansijsko planiranje.

Nedostaci operativnog lizinga su:

  • Nema opcije vlasništva: Korisnici na kraju ugovornog perioda ne postaju vlasnici vozila, što znači da ne mogu kapitalizovati investiciju u vozilo.
  • Ograničenja u pogledu upotrebe: Ugovori o operativnom lizingu često postavljaju ograničenja na pređenu kilometražu (na godišnjem nivou) i uslove upotrebe vozila, sa potencijalnim dodatnim troškovima za prekoračenja.
  • Ograničena prilagodljivost: Iako operativni lizing omogućava redovnu zamenu vozila, korisnici ne mogu modifikovati vozilo po svojim potrebama tokom trajanja ugovora.
  • Potencijalni dodatni troškovi: Na kraju ugovornog perioda, korisnici mogu biti zaduženi za plaćanje štete na vozilu koja prelazi normalno trošenje i habanje.

Šta je dugoročni zakup vozila?

Sa druge strane, dugoročni zakup vozila je finansijski aranžman koji omogućava korisniku da koristi vozilo na duži vremenski period, s opcijom otkupa vozila na kraju zakupnog perioda. 

Ova opcija pruža sve prednosti vlasništva nad vozilom, ali bez potrebe za velikom inicijalnom investicijom koja je obično povezana s kupovinom. Dugoročni zakup vozila može biti odlična opcija za pojedince i preduzeća koja žele prednosti posedovanja vozila bez neposrednih velikih troškova kupovine.

Prednosti dugoročnog zakupa su:

  • Opcija vlasništva na kraju: Korisnici mogu da otkupe vozilo po predviđenoj ceni na kraju zakupnog perioda, što je uglavnom niža cena od trenutne tržišne vrednosti.
  • Fiksne mesečne rate: Mesečne rate su unapred određene i ne menjaju se tokom trajanja zakupa, što olakšava finansijsko planiranje.
  • Niži početni troškovi: Za razliku od kupovine, kod dugoročnog zakupa je početna investicija manja, obično 10-50% od ukupne vrednosti vozila.
  • Pristup najnovijim modelima: Korisnici usluge mogu zakupiti moderna i nova vozila koja možda ne bi mogli priuštiti kroz direktnu kupovinu.

Nedostaci dugoročnog zakupa su:

  • Odgovornost za održavanje: Za razliku od operativnog lizinga, korisnici u dugoročnom zakupu su najčešće odgovorni za održavanje i popravke vozila, što može značiti dodatne troškove. BizRent dugoročni zakup nema ovaj nedostatak. Uz BizRent kao Vašeg partnera, uživajte u vožnji svog novog vozila bez opterećivanja o administraciji, osiguranju i održavanju vozila!
  • Dugoročna finansijska obaveza: Zakup zahteva obavezu plaćanja mesečnih rata tokom celog perioda zakupa, što može biti teret ako se korisnikove finansijske okolnosti promene u međuvremenu. 
  • Manje fleksibilnosti: Dok operativni lizing omogućava laku zamenu vozila na kraju ugovora, dugoročni zakup obično veže korisnika za jedno vozilo tokom celog perioda zakupa, osim ako ne odluče da raskinu ugovor, što obično znači plaćanje penala.

Šta je kupovina vozila

Kupovina vozila je proces sticanja vlasništva nad vozilom putem direktne transakcije, gde kupac plaća punu cenu vozila ili finansira kupovinu kroz kredit ili neki drugi finansijski aranžman. 

U ovom slučaju, kupac postaje vlasnik vozila čim transakcija bude završena ili, u slučaju finansiranja, nakon što se kredit u potpunosti otplati. Ova opcija se razlikuje od lizinga ili zakupa gde korisnik plaća za korišćenje vozila tokom određenog perioda bez sticanja vlasništva do eventualnog otkupa vozila na kraju ugovornog perioda.

Prednosti kupovine vozila:

  • Potpuno vlasništvo: Jednom kada kupite vozilo, ono je vaše da s njim radite šta želite. 
  • Bez ograničenja kilometraže: Za razliku od nekih lizing ili zakupnih aranžmana, kod kupovine vozila nema ograničenja u pogledu pređene kilometraže.
  • Investiciona vrednost: Iako vozila odmah po kupovini kreću da gube na vrednosti, vlasnik uvek ima mogućnost da vozilo proda i tako povrati deo uloženih sredstava.
  • Bez mesečnih plaćanja: Nakon plaćanja kupoprodajne cene, nema daljnjih mesečnih obaveza osim troškova održavanja i registracije.

Nedostaci kupovine vozila:

  • Visoki inicijalni troškovi: Kupovina vozila često zahteva značajnu inicijalnu investiciju, bilo u obliku punog plaćanja ili velikog prvog dela pri finansiranju.
  • Deprecijacija: Vozila brzo gube na vrednosti, posebno nova, što znači da vrednost vaše investicije opada tokom vremena.
  • Troškovi održavanja i popravki: Kao vlasnik, snosite sve troškove održavanja, popravki i registracije, koji mogu rasti kako vozilo stari.
  • Rizik od zastarevanja: Sa brzim razvojem automobilske tehnologije, postoji rizik da vaše vozilo tehnološki zastari pre nego što je ekonomski isplativo zameniti ga.

Koja je opcija finansiranja vozila najbolja?

Kada je reč o odabiru najboljeg načina finansiranja vozila, uporedićemo operativni lizing, dugoročni zakup i direktnu kupovinu vozila i pogledati koji su potencijalni scenariji u kojima je jedna opcija povoljnija od druge. 

Evo kako se ove tri opcije međusobno porede u smislu fleksibilnosti, troškova, i dugoročne vrednosti:

Fleksibilnost

  • Operativni lizing nudi najviše fleksibilnosti, omogućavajući korisnicima da redovno ažuriraju svoj vozni park bez dugoročnih obaveza. Ovo je idealno za preduzeća koja trebaju da se prilagode promenljivim uslovima ili za one koji žele da uvek voze najnovije modele.
  • Dugoročni zakup nudi manje fleksibilnosti jer korisnik tokom perioda zakupa koristi isto vozilo, ali na kraju perioda ima opciju da otkupi vozilo, što može biti privlačno za one koji traže stabilnost.
  • Kupovina vozila je najmanje fleksibilna opcija jer zahteva veliku inicijalnu investiciju i dugotrajnu obavezu, ali nudi slobodu u pogledu upotrebe i modifikacija samog vozila.

Troškovi

  • Operativni lizing može biti najisplativija opcija za period lizinga od 2-5 godina zbog niskih mesečnih rata i činjenice da troškove održavanja pokriva leasing kompanija.
  • Dugoročni zakup se najviše isplati na dugoročni period i ako se vrši otkup vozila po povoljnijoj ceni. Troškove održavanja u većini slučajeva ne pokriva leasing kompanija, ali ovde se izdvaja BizRent koji nudi full pokrivenost.
  • Kupovina vozila zahteva najveće početne troškove, ali eliminiše mesečne rate nakon otplaćivanja vozila. 

Marka i klasa vozila je takođe bitna da se razmotri kada pričamo o isplativosti. 

Možemo reći da je nabavka modernih i skupih automobila najisplativija preko lizinga u trajanju od 3-5 godina, a polovna i jeftinija vozila se više isplati jednostavno kupiti. 

Dugoročna vrednost

  • Operativni lizing ne nudi dugoročnu vrednost u smislu vlasništva, ali zato smanjuje na minimum troškove deprecijacije i održavanja.
  • Dugoročni zakup nudi mogućnost da korisnik postane vlasnik vozila, što može biti vredno ako vozilo ima nisku stopu deprecijacije.
  • Kupovina vozila pruža najveću dugoročnu vrednost, posebno ako vozilo ima dug životni vek i koristi se efikasno nakon otplaćivanja.

Svaka od ovih opcija ima svoje specifične prednosti i situacije u kojima se najbolje uklapa, stoga je najbolje pažljivo razmotriti svoje potrebe, finansijske mogućnosti i prioritete pre donošenja odluke. 

Zarad boljeg pregleda, evo jedne tabele koja sumira i uporedjuje sve tri opcije.

Operativni lizing Dugoročni zakup Direktna kupovina
Početni trošak Nizak Srednji Visok
Mesečna uplata Da Da Ne
Vaši troškovi održavanja Ne Da (nema troškova sa BizRent/om) Da
Vlasništvo na kraju termina Ne Da Da
Fleksibilnost Visoka Srednja Niska