Klikom na "Prihvati sve kolačiće" pristajete na skladištenje kolačića na vašem uređaju radi poboljšanja navigacije na sajtu, analiziranja korišćenja sajta i podrške našim marketinškim naporima. Pogledajte našu Politiku privatnosti za više informacija.
Rent-A-Car

Kako rent a car agencije u Srbiji postaju ekološki prihvatljivije

July 18, 2024
Kako rent a car agencije u Srbiji postaju ekološki prihvatljivije

Svet se suočava sa ozbiljnim izazovima vezanim za klimatske promene i zagađenje životne sredine. Kao rezultat toga, mnoge industrije preduzimaju korake ka održivom poslovanju, a rent-a-car industrija nije izuzetak. 

Šta nam brojke pokazuju?

Prema najnovijim podacima iz 2024. godine, saobraćaj je glavni krivac za oko 25% ukupnih emisija ugljen-dioksida u zemljama Evropske unije, pri čemu automobili čine najveći deo tih emisija. U Srbiji je taj procenat i veći, pošto ne postoje striktne regulacije kao u ovim zemljama.

Uvođenjem ekološki prihvatljivih vozila u svoju ponudu, kao što su električni automobili i hibridi, rent-a-car kompanije mogu značajno smanjiti svoj ekološki otisak.

Na globalnom nivou, interesovanje za ekološka vozila svakim danom sve više raste. 

Prema istraživanju koje je sproveo International Energy Agency (IEA), broj električnih automobila na putevima dostigao je 15 miliona u 2024. godini, što je značajan porast u odnosu na prethodnu deceniju. 

Ovaj trend nije zaobišao ni rent-a-car industriju, koja sve više ulaže u nabavku “zelenih” vozila. 

Uz to, mnoge države pružaju podsticaje za korišćenje ekoloških vozila, uključujući subvencije za kupovinu i povlastice u oporezivanju. 

U Srbiji, u 2024. godini, subvencije za kupovinu električnih automobila iznose od 2.500 do 5.000 evra, dok su subvencije za hibridna vozila prekinute. Subvencije za kupovinu električnih vozila su dostupne fizičkim licima, preduzetnicima i pravnim licima, a zahtevi se podnose Ministarstvu zaštite životne sredine do 31. oktobra. 

Električni automobili

Električni automobili su sve češći izbor među rent-a-car kompanijama. Ovi automobili ne emituju štetne gasove, što ih čini idealnim za urbane sredine gde je zagađenje vazduha ogroman problem. 

Još jedna prednost ovih automobila u odnosu na konvencionalne automobile je ta da pružaju tišu vožnju i manje troškove održavanja. 

Rent-a-car kompanije u Srbiji sve više uključuju električne automobile u svoje ponude, pružajući korisnicima mogućnost da izaberu ekološki prihvatljiviji način prevoza. 

Električni automobili poput MG4, koji je u Srbiji proglašen automobilom godine za 2024, će polako postati sve popularniji u rent-a-car ponudi.

Osim toga, infrastruktura za punjenje električnih automobila se ubrzano razvija, što dodatno olakšava njihovu upotrebu. U većim gradovima sve je više stanica za brzo punjenje, što omogućava korisnicima da brzo i efikasno napune svoje vozilo.

Hibridni automobili

Hibridni automobili kombinuju tradicionalni motor sa unutrašnjim sagorevanjem sa električnim motorom, što rezultira manjom potrošnjom goriva i smanjenim emisijama štetnih gasova.

Rent-a-car kompanije u Srbiji nude dobar izbor hibridnih vozila, omogućavajući klijentima da putuju zelenije. Ove opcije su dostupne u gradovima poput Beograda, Novog Sada i Niša. Toyota Prius i Hyundai Ioniq su samo neki od najpoznatijih hibridnih modela dostupnih za rentiranje.

Hibridna vozila su posebno korisna za duža putovanja jer kombinuju prednosti električnog pogona pri nižim brzinama i motor sa unutrašnjim sagorevanjem za veće brzine i duže deonice. 

Takođe, tehnologija regenerativnog kočenja, koja je prisutna u mnogim hibridnim modelima, dodatno poboljšava energetsku efikasnost vozila. Ako niste upoznati sa ovim terminom, evo šta znači. 

Regenerativno kočenje koristi energiju koja se stvara pri kočenju kako bi punilo bateriju vozila. Na ovaj način, energija se ne gubi, već se ponovo koristi za vožnju, čime se povećava efikasnost vozila.

Automobili na alternativna goriva

Automobili koji koriste alternativna goriva, kao što su prirodni gas ili biogoriva, predstavljaju još jednu ekološku opciju. Ova vozila imaju niže emisije štetnih gasova u poređenju sa konvencionalnim vozilima.

Inicijativa za korišćenje automobila na prirodni gas već postoji u Srbiji, ali infrastruktura za punjenje još uvek nije dovoljno razvijena. Trenutno, postoje planovi za postavljanje više stanica za punjenje prirodnog gasa kako bi se podržala ova ekološki prihvatljivija opcija. 

Automobili na prirodni gas (CNG ili kompresovani prirodni gas) su posebno popularni u zemljama sa razvijenom infrastrukturom za ovo gorivo, kao što su Italija i Nemačka, zbog nižih emisija štetnih gasova kao što su ugljen-dioksid (CO2), ugljen-monoksid (CO), azotni oksidi (NOx) i čestice (PM). 

Osim gasa, biogoriva proizvedena od obnovljivih izvora kao što su biljke i otpad, takođe postaju sve popularnija. Ova goriva mogu se koristiti u konvencionalnim motorima uz minimalne modifikacije, čime se smanjuje potreba za izgradnjom nove infrastrukture. 

Biogoriva, kao što su biodizel i bioetanol, mogu značajno smanjiti emisije štetnih gasova i pružiti ekonomičniju alternativu fosilnim gorivima​. 

E-Skuteri

E-skuteri su još jedna popularna ekološka opcija koja postaje sve dostupnija u svetu rent-a-car usluga. Ovi skuteri su idealni za kratke vožnje po gradu, lako se parkiraju i minimalno troše. Električni skuteri su takođe veoma efikasni u smanjenju saobraćajnih gužvi i značajno smanjuju zagađenje vazduha u urbanim sredinama pošto ne emituju štetne gasove.

E-skuteri su već jako popularni i pristupačni u Srbiji, a i većina rent-a-car agencija ima ove skutere u ponudi.

Zaključak

Ekološki prihvatljive opcije u svetu rent-a-car usluga nisu samo trend već i neophodnost u borbi protiv klimatskih promena i zagađenja. Korišćenjem električnih, hibridnih vozila, vozila na alternativna goriva i e-skutera, rent-a-car kompanije mogu značajno smanjiti svoj ekološki otisak i ponuditi svojim klijentima održivije alternative. 

Kao što statistike iz 2024. godine pokazuju, interesovanje za ovakva vozila raste, a kompanije koje prepoznaju ovu promenu imaju priliku da postanu lideri u “zelenoj tranziciji”. 

BizRent se takođe kontinuirano trudi da podrži održivi razvoj i zaštitu životne sredine. Korišćenjem ekoloških opcija, ne samo da doprinosimo očuvanju životne sredine, već i gradimo bolju budućnost za generacije koje dolaze!

Izaberite vozilo koje najbolje odgovara vašim potrebama, bilo da se radi o kratkoročnom najmu, dugoročnom zakupu vozila ili operativnom lizingu, BizRent je tu za Vas!